>>>
> Magazin > Eko&urbano > Prva solarna jedrilica zaplovila Bokom

Prva solarna jedrilica zaplovila Bokom

meCrnogorski available languages

Bokom kotorskom zaplovio je brod na solarni pogon. Jedrilica ,,Boka’’ rok muzičara i ekološkog aktiviste Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus, danas je tokom regate „Herceg Novi sailing tour“, zvanično porinuta u more.

Projekat je trajao tri godine a Rambo je uz podršku UNDP projekta ,,Razvoj niskokarbonskog turizma’’ obnovio je brod star čitav vijek i pretvorio ga u solarni jedrenjak. Entuzijazam i ljubav prema plovidbi rezultirali su konstrukcijom jedrilice na solarni pogon, koju pokreće isključivo energija sunca. Jedrilica na palubi ima solarne panele, baterije se pune na suncu čitav dan, a motor služi samo za uplovljavanje i isplovljavanje – i to ponekad. Autonomija kretanja broda samo na tim baterijama je četiri sata pri punoj brzini od pet čvorova.

Originalni brod se kretao na vesla i jedra. Služio je za obuku mornara i oficira u veslanju i jedrenju. Dizajniran je krajem 19, početkom 20. vijeka.

Proračune za brod je uradio Srđan Đaković, iskusni inženjer brodogradnje, dok je kobilicu originalnog dizajna uradio Ivan Erdevički, koji u Vankuveru ima svoj biro za projektovanje brodova. Tehnološki fakultet u Beogradu pomogao je oko hidrodinamike listova za kobilicu i lista kormila, koji su urađeni od karbona. Brod može primiti na dnevnu vožnju 20 osoba, a četiri osobe na spavanje.

,,Ovaj solarni jedrenjak je jednostavno rečeno, prototip mojih snova. Jedriti brodom dizajniranim prije više od 100 godina, a koji je brz jednako kao današnje, moderne jedrilice, nekako mi se nametnulo kao izazov. Zamislio sam da napravim brod koji je vrlo siguran, ugodan i na neugodnom moru, a najviše od svega sam bio vođen idejom da plovim bez troškova’’, kazao je Rambo Amadeus.

On objašnjava da brod čije je korito tipa “Cutter”, ima takvu vodenu liniju koja je u stvari bila dizajnirana prije pojave parne mašine i prilagođena plovilima koja nisu imala dodatni pogon osim jedara.

„Ovaj brod će dati podstrek za promjenu navika i jačanje svijesti o važnosti očuvanja životne sredine. Jedrilica ,,Boka” je primjer kako se na pravi način može iskoristiti potencijal solarne energije, čijom se upotrebom ne narušava životna sredina, a minimizira se emisija ugljen-dioksida. Solarni brodovi su održivi oblik prevoza za budućnost. Naše društvo je previše zavisno od fosilnih goriva čiji su izvori ograničeni i koja uzrokuju mjerljive negativne efekte. Sada je vrijeme da dokažemo potencijal koji obnovljive energije mogu ponuditi na polju mobilnosti“, zaključuje Rambo.

meCrnogorski available languages

Top