>>>
> Magazin > Menadžment > CoVID19 > Spisak osoba kojima je propisana Samoizolacija – Vlada Crne Gore

Spisak osoba kojima je propisana Samoizolacija – Vlada Crne Gore

meCrnogorskienEnglish available languages

Spisak osoba kojima je propisana Samoizolacija – Vlada Crne Gore

Spisak osoba kojima je propisana Samoizolacija – Vlada Crne Gore preduzela odlučne mjere protiv širenja CoVID19

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je večeras, uz dobijenu saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, da počne da objavljuje imena lica kojima su izdata rješenja o obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Odluka je donijeta nakon što je utvrđeno da pojedina lica, kojima je po ulasku iz inostranstva u Crnu Goru izrečena ova mjera, napuštaju domove izlažući time visokom stepenu rizika sve sa kojima stupaju u kontakt i cijelu Crnu Goru.

Nacionalno koordinaciono tijelo je više puta upozoravalo građane, posljednji put sinoć, o ozbiljnosti situacije i neophodnosti poštovanja svih mjera, posebno onih o samoizolaciji. Danas je upozorenje uputio i ministar unutrašnjih poslova. I pored apela nadležnih organa uočeno je često kršenje ove mjere.

Kako snage bezbjednosti nigdje u svijetu ne mogu nadzirati u svakom trenutku svakog građanina koji bi trebalo da je u samoizolaciji, i kako svako lice koje napusti samoizolaciju predstavlja opasnost i za svoju porodicu, a i za cijelu zajednicu odlučeno je da imena lica u samoizolaciji budu objavljena.

Jedina alternativa ovom rješenju bilo je proglašavanje zabrane kretanja za sve građane. NKT je ocijenilo da ovu mjeru ne treba uvoditi, tim prie što iskustva pojedinih država regiona pokazuju da ni uvođenje vanrednog stanja i zabrane kretanja u određenim djelovima dana ne garantuje poštovanje samoizolacije u vremenu kada kretanje nije zabranjeno.

Nacionalno koordinaciono tijelo je, sa punom sviješću da da je ovu Odluku moguće posmatrati sa raznih aspekata, odlučilo jednoglasno sa čvrstim uvjerenjem svih članova da je zaštita životâ i zdravlja građana naša primarna dužnost, obaveza i najviši prioritet.

NKT apeluje na sve građane da se nijednom riječju i nijednim postupkom ne ogriješe o veliku većinu odgovornih sugrađana koji revnosno poštuju samoizolaciju, već da im pruže svu pomoć i podršku, poštujući socijalnu distancu i ostale preporuke Instituta za javno zdravlje. Upravo oni su najbolji primjeri odgovornosti jer upravo oni mogu da zaustave širenje ove pošasti i zbog toga zaslužuju visoko poštovanje i podršku svih nas.

Zato apelujemo na građane da svoje komšije i sugrađane koji se revnosno pridržavaju mjere samoizolacije, ohrabre i pomognu im poštujući socijalnu distancu i druge preporuke Instituta za javno zdravlje.

Spisak lica kojima je izrečena mjera samoizolacije dostupan je na portalu Vlade Crne Gore, na internet adresi http://www.gov.me/naslovna/samoizolacija.

Spisak još uvijek nije potpun i biće dnevno ažuriran.

Obraćanje predsjednika Vlade CG

Premijer Crne Gore Duško Marković po ovom pitanju obratio se javnosit:

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je građanima da se u pet dana od pojave koronavirusa u našoj zemlji broj zaraženih uvećao deset puta, da od sada neće biti praštanja za nepoštovanje pravila, mjera i naredbi, da su brojne mjere donijete kako bi građani bili zaštićeni u najvećoj mjeri, te da je spisak lica u samoizolaciji objavljen zato što je pravo na zdravlje i život iznad prava na bezuslovnu zaštitu ličnih podataka.
„Tokom prethodna dva mjeseca Nacionalno koordinaciono tijelo u suprotstavljanju ovoj prijetnji preduzelo je najopsežnije moguće mjere ograničenja i smanjenja rizika od epidemije. I mi vjerujemo da su te odluke za sada dale rezultat. Takođe, Vladine mjere koje sam saopštio prije 3 dana imaju smisla samo ako broj oboljelih držimo pod apsolutnom kontrolom. Stanje u kojem se Crna Gora danas nalazi, svakog dana ostavlja nesagledive posljedice na našu ekonomiju, na naš budžet, i što je posebno bolno – ostavlja posljedice kod svakoga od vas, dakle u svakoj porodici. Svjestan sam da ograničenja koja smo uveli predstavljaju dugoročnu prijetnju po ekonomiju i kvalitet života, i da u prvim sedmicama i mjesecima odupiranja epidemiji mogu da liče i na siromaštvo koje smo kao država ne tako davno ostavili za sobom. Ali taj rizik smo prihvatili da bismo spasili ljudske živote, da bismo sačuvali svakoga od vas, pa da onda zdravi i ujedinjeni krenemo da oporavimo našu ekonomiju“ – rekao je premijer Duško Marković u obraćanju naciji.
Dodao je da je ovo tek početak naše borbe sa koronavirusom.
Premijer je ocijenio da svakog dana registrujemo nove heroje humanosti i ljudskosti; da uviđamo da nijesu toliko bitne ideološke, nacionalne i sve druge razlike, i da one neće biti prepreka našem zajedništvu u ovoj situaciji; da je odnos političkih partija i ostalih aktera javnog života odgovoran i patriotski i da jačaju podrška, donacije, stavljanje objekata na raspolaganje i iznalaženje mnogih drugih vidova pomoći i humanosti.
„Zahvalan sam svima što smo solidarni i udruženi oko nacionalnog interesa. Cijela država je zahvalna zdravstvenim radnicima kao i pripadnicima policije i službi bezbjednosti, sanitarnih i komunalnih službi, našim pilotima, stjuardesama i aerodromskom osoblju, zaposlenima u apotekama, trgovini, našoj vojsci, crvenom krstu, volonterima. Svi oni su neposredno izloženi riziku. O njima i mnogim drugima govorićemo kad opasnost prođe“ – kazao je predsjednik Vlade.
Predsjednik Vlade je podsjetio da u vrijeme u koje cijela Evropa drhti pred epidemijom koronavirusa, kada je samo u jednom danu u Italiji umrlo gotovo 800 ljudi, kada države zatvaraju granice Crna Gora svoje granice drži otvorenima i dovodi hiljade svojih građana iz ugroženih područja.
„A jedina obaveza onih koji su doputovali je – samoizolacija i karantin. Nažalost, jedan broj građana tu obavezu pokušava izbjeći i izigrati, i sve vas bez izuzetka dovesti u opasnost. Zbog toga smo se odlučili na objavljivanje spiskova onih kojima je izrečena mjera izolacije, i to je kritikovano od dijela civilnog društva. Razumijevajući razloge za kritiku, sasvim svjesno smo odlučili da su nam životi naših građana prioritet. I procijenili da je pravo na zdravlje i život iznad prava na bezuslovnu zaštitu ličnih podataka. O eventualnim propustima razgovaraćemo kada sve ovo bude iza nas. A da bismo uopšte razgovarali treba da preživimo, zato i nije vrijeme za pravna nijansiranja, nego za spašavanje ljudskih života“ – kazao je predsjednik Vlade.
Premijer je rekao da je za njega neprihvatljivo objašnjenje da je sve do 50 ili čak 100 oboljelih očekivan razvoj događaja, i da Crna Gora može da se nosi sa tolikim brojem pacijenata.
„Crna Gora nema višak ljudskih života, niti višak svojih građana! Zbog toga od ovog trenutka neće biti kompromisa za one koji ne poštuju pravila, naredbe, mjere izolacije i socijalne distance.
Ojačaću operativne službe koje prate situaciju na terenu; daću nalog da im osnažimo i proširimo ovlašćenja. Neće biti praštanja, niti provizornosti – ni za jedan posto. Lično ću se starati da tako bude. Nemamo pravo da doprinesemo bilo čijoj bolesti ili smrti! Ovo je trenutak kada cijela Crna Gora treba biti ujedinjena radi njene budućnost i za to je dovoljno samo da ostanete kod kuće. Da je vječna naša Crna Gora“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković u obraćanju javnosti povodom pandemije koronavirusa.

Preopterećen sajt Vlade Crne Gore

Po dostavljanjeu spiska, brojni građani odlučili su da provjere spisak ljudi kojima je propisana mjera karantina, odnosno kućne samoizolacije. Zbog dotrajalosti sajta Vlade Crne Gore, koji je izrađen prije čitave decenije, saobraćaj je bio zakrčen i dugo je trajalo “kočenje” njegovog učitavanja. Žargonski rečeno, oboren.

 

Spisak građana koji se nalaze na kućnom

Sve u svemu, sagledavajući cjelokupnu situaciju:

Bolje što je objavljen spisak i da se poštuje #śedidoma, nego da imamo stotine zaraženih za 10 dana zbog neodgovornih pojedinaca i da se onda primjenjuje represija nad svima kao što rade sve zemlje u okruženju!

U nastavku se nalazi popis koji se ažurira u realnom vremenu po opštinama. Iz razloga što se može desiti da sajt Vlade ponekad “zakoči”, pored likova dostavićemo i alternativne linkove sa kojih se mogu učitati podaci koji su sačuvani na Google-ovim serverima.

Spisak lica po opštinama kojima je izdato rješenje o samoizolaciji:

 

 

 

 

meCrnogorskienEnglish available languages

Top