>>>
> Biznis > EKSKLUZIVNO! Intervju sa Super Nikom!

EKSKLUZIVNO! Intervju sa Super Nikom!

meCrnogorski available languages

Želeći da sagledamo način na koji posluju crnogorska preduzeća, odlučili smo da počnemo od onih koji se bave proizvodnjom. Naša prva destinacija je Nikšić, đe smo posjetili fabriku za proizvodnju mliječnih proizvoda. U pitanju je NIKA.

Za sagovornika ovoga puta nismo imali ni portparola, ni predsjednika odbora, ni direktora marketinga… Ovoga puta smo razgovarali sa kravicom Super Nikom, superherojem i u slobodno vrijeme – personifikacijom ove kompanije. Ovako je izgledao ovaj, posve, neobičan razgovor:

Koliko je izazovno biti heroj danas? Za šta se zalažeš?

Kao i u svakom vremenu, biti heroj nije nimalo lako. Samim tim je i izazovnije. Heroj je neko ko je uzor mladima, naročito djeci, pa je i moja odgovornost utoliko veća. Zalažem se za promovisanjem proizvodnje zdravih proizvoda, od isključivo domaće sirovine. Svi moji drugari takođe su superheroji i moja je dužnost da im obezbijedim potrebnu dozu vitamina i minerala svakoga dana. Da bi njihove kosti bile jače, koža zdravija, koncentacija bolja, da bi imali više energije za učenje i da bi svaki slobodan trenutak provodili u prirodi sa porodicom i drugarima.

Da li je teže biti superheroj ili preduzetnik u Crnoj Gori?

Svaki preduzetnik u Crnoj Gori, a naročito onaj koji tek treba sa se dokaže na tržištu, po malo je i superheroj:) što znači da je stalno prisutna borba između dobra i onog malo manjeg dobra. Ali, superheroj je onaj koji iz svake borbe izlazi kao pobjednik.

Sa kakvim se problemima susrijećeš kao preduzetnik? Pomažu li supermoći?

Prvo i osnovno za početak bilo koje preduzetničke aktivnosti jesu finansije. Mi smo uspjeli da dobijemo određena sredstva iz državnih fondova, kroz saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede. Skoro smo učestvovali u programu IPARD 2.0, zahvaljujući kom smo obezbijedili tri potpuno nova vozila za distribuciju mojih proizvoda na sjever Crne Gore. Kada zaokružimo prethodnu godinu, i nešto malo više od toga, koliko postojimo na tržištu, zadovoljni smo uloženim sredstvima, distribucijom, prodajom, saradnjom sa kooperantima, što smatramo jednih od prioriteta. Bez te saradnje naši proizvodi ne bi mogli imati kvalite koji imaju i zahvaljujući kojem smo već stekli lojalnu grupu klijenata.

Već si godinu dana zaposlena u Firmi “NIka”. Možeš li nam nešto reći više o toj kompaniji?

Kompanija Nika, sa sadašnjim rukovodstvom, firmom FML Doo osnovana je 2017+. godine a  osnovni cilj  je bio a jeste i dalje proizvodnja mlječnih proizvoda po najvišim svjetskim standardima. To je podrazumjevalo i rekonstrukciju objekta nekadašnje nikšićke mljekare u kojoj su sada smještene najmodernije mašine za proizvodnju mlijeka i jogurta. Uz to, postavljen je i pogon za proizvodnju više vrsta sireva, koji će vrlo brzo početi sa proizvodnjom.

Šta sve proizvodite? Kako ide distribucija

Mljekara Nika trenutno u svom asortimanu nudi: pasterizovano dnevno mlijeko, gusti, tečni i dijet jogurt, kisjelu pavlaku, ajran, tursko osvježavajuće piće, kao i domaće kisjelo mlijeko. Novina u proizvodnji jeste uvođenje palete proizvoda pod nazivom ‘Durmitorsko’, koja će podrazumijevati Durmitorsko kisjelo mlijeko, Durmitorski sir i kajmak. Sirovina za proizvode iz nove palete nabavlja se isključivo u žabljačkom kraju kroz saradnju sa lokalnim proizvođačima. Takođe, značajna je i saradnja mljekare Nika sa kompanijom IDEA na projektu ‘Ukusi kraja moga’ što je za jednu ovako mladu firmu najbolja potvrda kvaliteta.

Ima li nekih noviteta na tržištu osim klasičnog jogurta i mlijeka? Čega nije bilo u Crnoj Gori prije “Nike”?

Sa zadovoljstvom i sa sigurnošću mogu navesti da smo uveli značajne promjene na domaće tržište. Prvi smo proizveli domaće kisjelo mlijeko od 1l, u kantici. Ovaj naš potez doveo je do toga da i naša konkurencija proizvede nešto slično, što takođe smatram uspjehom. Jer, zdrave preduzetničke atmosfere ne može biti bez zdrave konkurencije a  Nika je definitivno uspjela da, uslovno rečeno, razdrma atmosferu na domaćem tržištu. 🙂

Takođe, apsolutna novina jeste Ajran, osvježavajući turski napitak, koji smo napravili po originalnoj orijentalnoj recepturi. Nakon pojavljivanja našeg ajrana, dobili smo sličan proizvod od još nekih proizvođača, ali sigurna sam da je naša receptura ona koja je ujedno i najbolja. Potvrdu za to dobili smo i kroz prodaju ovog proizvoda i kroz razgovor da zadovoljnim kupcima i konzumentima istoga.

Đe si sve prisutna?

Tokom ljeta uspjeli smo da pokrijemo mojim proizvodima i sjever Crne Gore, na šta smo posebno ponosni i što smo sa pažnjom i planirali. Sada, naši resursi za dalju proizvodnju sve su veći a razmišlljamo i o izgradnji jedne manje otkupne stanice na sjeveru, što bi i lokalnim proizvođačima i distributerima olakšalo sam proces distribucije sirovine. Ali, o tom potom, ideja je razvijena i očekujem da je uskoro i realizujemo. Ovim potezom, pokrili smo cjelokupnu teritoriju Crne Gore, a u narednom periodu, ukoliko sve bude po planu, bićemo spremni i za izvoz naših proizvoda na regionalno tržište.

Reci mi nešto više o aktivnostima društvene odgovornosti? Čujemo da imate fokus na mlađoj populaciji?

Tako je, moji najmlađi drugari su takođe i najdraži konzumenti mojih proizvoda. Tokom proljeća imali smo nekoliko organizovanih posjeta mališana, što je meni jako imponovalo. Tokom tih posjeta djece predškolskog i ranog školskog uzrasta veliki broj dječice je po prvi put imalo priliku da vidi jednu fabriku, da se upozna sa procesom proizvodnje i da uživa na na našim farmama. Takođe, rado se odazovemo svim društvenim aktivnostima, pa smo u prošlom periodu kao sponzori podržali drugare iz Vaterpolo kluba Nikšić, jer smatramo da samo u zdravom tijelu može biti zdravi duh.

Vaterpolo je veoma važan sport u Crnoj Gori

Podržali smo i neke manje sportske aktivnosti i to sa velikim zadovoljstvom. Takođe, bili smo jedan od sponzora na manifestaciji YU fest, gdje smo kroz dvodnevno druženje sa našom maskotom, upoznali drugare sa našim proizvodima, održali promocije istih, organizovali razne društvene igrice i obezbijedilli nagrade za učesnike. Kako Nika raste, tako rastu i njene mogućnosti, tako da ćemo se potruditi da se uvijek odazovemo na sve manifestacije na koje budemo pozvani, a neke od sličnih planiramo da i sami organizujemo.Aktivna si na društvenim medijima. Možeš li nam reći o tome koliko je značajna komunikacija na internetu? Da li je bilo nekih zanimljivih situacija? )

U vremenu tehnologije i obavezne tehnološke pismenosti, naravno da sam vrlo aktivna na društvenim mrežama. Zahvaljujući pratiocima moje fb i instagram stranice, moji mali i veliki drugari uvijek su u toku sa dešavanjima kod nas. Svakoga mjeseca organizujemo i po jednu nagradnu igru u kojoj neki od drugara osvoje paketić mojih proizvoda.

Iako sam aktivna na društvenim mrežama, koristim i sada priliku da savjetujem svoje male drugare da nije dobro da mnogo vremena provode na internetu, ipak je vrijeme provedeno u prirodi neprocjenjivo i najzdravija vrsta rekreacije za sve nas.

Reci mi kojom tehnologijom raspolažeš? Ima li kakvih inovacija u proizvodnji?

Proizvodnja u fabrici Nika odvija se po najvišim svjetskim standardima. Tehnološki procesi i kontorlisanje sirovine vrši se u moderno opremljenoj laboratoriji a mašine za proizvodnju i pakovanje su najmodernije na današnjem tržištu proizvodnje mlječnih proizvoda.

U Crnoj Gori nijedan razgovor ne bi bio razgovor bez pitanja: što voziš?

Svaki superheroj ima vozilo, a ja ih imam više. Svakoga jutra jurim u svom Nikamobilu pomoću kojeg razvozim naše zdrave, domaće proizvode po cijeloj Crnoj Gori. Inače, vozni park mljekare Nika je na zavidnom novou i sastoji se od novih, modernih vozila brendiranih u duhu moje fabrike i mene same.

meCrnogorski available languages

Top