>>>
> Ekonomija Crna Gora > Vjetroelektrana Možura počela sa radom, saradnja CG i Malte

Vjetroelektrana Možura počela sa radom, saradnja CG i Malte

meCrnogorski available languages

Vjetroelektrana Možura puštena u pogon

Ministar ekonomije  Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte Džo Mici pustili su u rad Možura, vjetroelektrana snage 46 MW i vrijednosti 90 miliona eura i ocijenili da ovaj čin predstavlja dokaz dobre saradnje dviju država i nagovještava još tješnju saradnju.
„Činjenica da je, većinski državna energetska kompanija, iz zemlje članice evropske unije, prepoznala potencijal projekta, ujedno ocjenjujući Crnu Goru kao atraktivnu i pouzdanu investicionu destinaciju, najbolja su potvrda ambijenta koji smo kreirali. Kada tradicionalno oprezni investitori dođu u Crnu Goru, druga promocija skoro da nije ni potrebna. Sličnost po veličini naših ekonomija, otvorenost za strana ulaganja i partnerstva, najbolji su garant da ovaj projekat može doprinijeti i potrebnom transferu znanja i iskustava” – rekla je ministarka Sekulić na svečanosti.
Njen malteški kolega je rekao da je njegova Vlada prije pet godina prepoznala energetski sektor kao jedan od ključnih stubova ekonomije svoje zemlje i ocijenio da je prvi uspješan projekat državne elektroenergetske kompanije Malte u kontinentalnoj Evropi dao Vladi za pravo i da može predstavljati primjer za druge članice EU.
„Izgradnja ovog megaprojekta trajala je tri godine. Projekat se proteže na 8,5 km novoizgrađenih puteva. Izazovi izgradnje i puštanja u pogon 23 vjetrogeneratora bili su brojni, ali uspjeli smo da ih savladamo. Ovaj projekat nas je spojio, približio je naše zemlje koje su slične i u broju stanovnika i po rastu BDP-a tj nastojanju vlada Malte i Crne Gore da budu uspješne“ – rekao je ministar Mici.
Oboje ministara istakli su poseban značaj činjenice da je riječ o zelenoj odnosno tzv. čistoj energiji. Crnogorska ministarka je rekla da je Možura potvrda da je dalji razvoj u pravcu zelene energije moguć i zapravo najizgledniji.
„U danima kada crnogorska energetika po drugi put u istoj godini potvrđuje da je sposobna da svu svoju potrošnju zadovolji proizvodnjom energije bez emisija gasova sa efektom staklene bašte, vjetroelektrana Možura nam uliva dodatni optimizam. Za crnogorsku energetiku i ekonomiju uopšte, posebno je važno da je, poslije višegodišnje stagnacije, projekat dobio na ubrzanju i u veoma kratkom roku završen uključenjem malteške Enemalte“ – rekla je ministarka ekonomije Crne Gore.
Ministarka Sekulić je poželjela investitorima uspješan rad i dobar vjetar.
„I molim vas da nam dobro čuvate i održavate ove 23 vjetroelektrane, koje ćete po isteku perioda zakupa predati u trajno vlasništvo crnogorskom narodu“ – rekla je ministarka Dragica Sekulić.

Susret predsjednikâ vladâ Crne Gore i Malte

Svečanosti puštanja u rad vjetroelektrana prethodio je sastanak dvojice premijera. Predsjednici vlada Crne Gore i Republike Malte Duško Marković i Džozef Muskat saglasili su se da dvije države njeguju dobre političke i ekonomske odnose te da dijele mišljenje o evropskoj perspektivi država Zapadnog Balkana.

„Zadovoljstvo mi je što sam danas imao priliku da ugostim premijera Muskata sa kojim sam imao vrlo otvorenu i konstruktivnu razmjenu mišljenja na veliki broj tema od interesa za naše bilateralne odnose, jačanje ukupne saradnje, te evropske perspektive Crne Gore i Zapadnog Balkana. Veoma cijenimo kontinuiranu podršku Malte našim reformama na putu usvajanja i primjene evropskih standarda i nesebično dijeljenje vlastitih iskustava iz tog procesa. Zahvalni smo na razumijevanju i uvažavanju ukupnih napora koje Crna Gora preduzima u integraciji u EU, iskazanih i tokom uspješnog predsjedavanja Malte Savjetom EU u 2017. godini, kada smo privremeno zatvorili dva poglavlja“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković medijima nakon zvaničnih razgovora.

Premijer Muskat je potvrdio podršku svoje zemlje našoj evropskoj integraciji.

„Što se tiče vaših evropskih težnji Malta nikad nije dovodila u pitanje težnje Crne Gore. Mi u potpunosti podržavamo članstvo vaše zemlje u EU. Svjesni smo velikog napretka koji ste vi ostvarili“ – rekao je predsjednik Vlade Malte.

Premijer Marković je odluku Evropskog savjeta da ne počne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ocijenio razočaravajućom.

„Ukazao sam na opredjeljenje Crne Gore da, nakon razočaravajuće odluke Evropskog savjeta da ne otvori pregovore sa Śevernom Makedonijom i Albanijom, nastavi da sa istom posvećenošću završava obaveze iz evropske agende sa posebnim fokusom na vladavini prava, budući da, za nas, evropska perspektiva nema alternativu. Istakao sam razumijevanje za potrebu dovršetka procesa unutrašnje konsolidacije EU povezanu sa promišljanjima i o reformi postojećih metoda pregovaranja. Istovremeno, izrazio sam i očekivanje da taj proces paralelno odvija sa napretkom zemalja u skladu sa individualnim zaslugama“ – rekao je crnogorski premijer.

Premijer Muskat je odluku Evropskog savjeta nazvao pogrešnom.

„Nijesmo uspjeli da dođemo do sporazuma, da damo jednu konkretnu evropsku perspektivu našim prijateljima u Sjevernoj Makedoniji i u Albaniji. To je bila pogrešna odluka. … Ja se nadam da će Evropski savjet revidirati tu odluku koja je bila pogrešna istorijski gledano, strateški gledano i politički gledano” – rekao je premijer Muskat.

Govoreći o odnosima naših dviju država premijeri su istakli odlične političke i ekonomske odnose što potvrđuje današnje svečano otvaranje vjetroelektrana na Možuri.

“Ovo je prvi put da naša kompanija u državnom vlasništvu ulazi na prostor druge države i to u jednoj oblasti koja je važna – to je energetika. Za nas je ovo jedna nova lekcija i jedan veliki znak povjerenja koje gajimo prema vašoj zemlji” – rekao je premijer Muskat dodajući da je presudno za odabir Crne Gore bilo što je naša zemlja dobra i bezbjedna investiciona destinacija.

Premijer Marković je rekao da je tokom sadržajnih razgovora, pored pomenutog uspješnog projekta u oblasti energetike, zajednički prepoznat i niz mogućnosti za unapređenje saradnje u brojnim oblastima.

Turizam, poljoprivreda, zdravstvo su samo neka od polja u kojima vidimo potencijale za snažnije povezivanje naših zemalja. … Malta je za nas primjer ekonomski uspješne male evropske zemlje koja je cjelovito iskoristila svoje potencijale“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

 

Gov me (1) (2) Vjetroelektrana Možura, Susret Marković – Muskat

meCrnogorski available languages

Top