>>>
> EU/Politiko > Međuvladina konferencija EU-CG: otvoreno poglavlje 27

Međuvladina konferencija EU-CG: otvoreno poglavlje 27

meCrnogorski available languages

Crna Gora je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene. Zajednički je ocijenjeno da je otvaranje ovog poglavlja još jedan uspjeh za Crnu Goru i priznanje crnogorskim institucijama za intenzivan rad na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa propisima EU i izgradnji potrebnih administrativnih kapaciteta.

Šef crnogorske delegacije, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je, u obraćanju predstavnicima država članica i Evropske komisije, istakao da Crna Gora danas ima otvorena 32 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena zahvaljujući intenzivnom radu.

„To je dokaz naše kontinuirane i snažne posvećenosti procesu evropske integracije. Vjerujem da ćemo otvaranjem i posljednjeg pregovaračkog poglavlja u mjesecima pred nama, još jednom potvrditi lidersku poziciju Crne Gore ali i dati novi zamah integracionom procesu, ne samo naše zemlje već i država regiona, te potvrditi kredibilitet evropske perspektive Zapadnog Balkana“, kazao je Darmanović.

Ocijenio je otvaranje poglavlja 27 vrlo značajnim i iz razloga što je Crna Gora i Ustavom 2007. godine definisana kao ekološka država, posvećena zaštiti životne sredine i razvoju baziranom na principima održivosti.

Ministar Darmanović je danas u Briselu ponovio da proces evropske integracije nema alternativu. „To je jedini okvir koji garantuje stabilnost u regionu a na taj način u Evropi. Zato smo sigurni da su prisustvo EU u regionu i kontinuitet politike proširenja, od fundamentalnog značaja za stabilnost, dalji ekonomski razvoj i konkurentnost evropskog kontinenta na globalnom nivou“, kazao je on.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je ocijenio da se današnja odluka o otvaranju poglavlja 27 može smatrati skoro pa istorijskom.

On je podsjetio da je Crna Gora ispunila jedino početno mjerilo u ovoj oblasti već u julu 2016. godine usvajanjem Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, zajedno sa Akcionim planom za period 2016- 2020.

🇪🇺🇲🇪Watch #EU-Commissioner @JHahnEU’s remarks at the press conference following the 12th meeting of the Accession Conference with #Montenegro👉 https://t.co/LLN7PAYKWo Today, a new chapter, Chapter 27 – Environment and climate change, was opened👉 https://t.co/eKXsvMPf0I pic.twitter.com/PxiMyt93FA— EU NEAR🇪🇺 (@eu_near) 10. prosinca 2018.

Radulović je naglasio da je država posvećena zaštiti životne sredine. Podsjetio je da je Vlada Crne Gore, s ciljem stvaranja pravnog okvira za buduće investicije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, krajem novembra donijela odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine (Eko fond).

„Svjesni smo da je pred nama još dosta posla. Međutim, proces pregovaranja se ne tretira kao takmičenje, već kroz strateški pristup i odgovoran odnos prema građanima Crne Gore, u cilju poboljšanja njihovog životnog standarda. Vjerujemo da stabilna dinamika i napredak Crne Gore na putu prema EU predstavljaju i podsticaj za druge u regionu da nastave putem integracije. Štaviše, dinamika procesa koji se ogleda u otvaranju ovog poglavlja još jedna je potvrda da se politika proširenja nastavlja i živi“, poručio je Radulović.

We have officially opened #Chapter27 – Environment and climate change. It’s a great success of #Montenegro and important step forward on our #European path, where we have now #32chapters opened!  @MeGovernment @me4eu pic.twitter.com/mQfLEP9YgC— MFA Montenegro (@MFA_MNE) 10. prosinca 2018.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je ocijenio da je “otvaranje pregovora u poglavlju 27 još jedan značajan korak naprijed na evropskom putu Crne Gore”. Pozdravio je i napredak u oblasti vladavine prava te kazao da u fokusu, i u narednom periodu, treba da budu aktivnosti iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24. Komesar Han je danas u Briselu ponovio da će Evropska komisija, kako na ekspertskom tako i finansijskom planu, nastaviti da podržava integraciju Crne Gore u EU.

Poglavlje koje je danas #CrnaGora otvorila najzahtjevnije je u našim pregovorima o pristupanju #EU @me4eu @MRTME @MFA_MNE pic.twitter.com/OsWu97m4DW— Vlada Crne Gore (@VladaCG) 10. prosinca 2018.

Predsjedavajuća delegacijom Savjeta EU, ministarka vanjskih poslova Austrije Karin Knajsl je kazala da je današnja Međuvladina konferencija, na kojoj je otvoreno i poglavlje 27, još jedna potvrda napretka i posvećenosti Crne Gore ispunjavanju uslova za članstvo u EU. Podsjetila je da je među prioritetima austrijskog predsjedavanja Savjetom EU upravo politika proširenja koja, kako je istakla, “predstavlja najbolji mehanizam za očuvanje demokratije i stabilnosti u regionu, što je u interesu kako zemalja Zapadnog Balkana tako i Evrope.”

Welcome #IGC w/ #Montenegro, with the opening of Chapter 27 – Environment and climate change. More info: ▶️https://t.co/7JplVb9sAe pic.twitter.com/vJaDcRExDm— Johannes Hahn (@JHahnEU) 10. prosinca 2018.

Izjava ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića nakon Međuvladine konferencije

Otvaranje poglavlja 27 je za nas izuzetno značajno iz najmanje dva razloga. Prvi je što je to pretposljednje poglavlje i ostaje nam da otvorimo još samo jedno – Konkurencija i nadamo se da će to biti učinjeno pod rumunskim predsjedavanjem iduće godine. Drugo, otvaranje poglavlja 27 je simbolički važno za Crnu Goru, jer je u našem Ustavu Crna Gora, pored ostalih atributa, definisana i kao ekološka država. Zaštita životne sredine je nešto što se u našem Ustavu proklamuje kao vrijednost.

Osim toga, u današnjem svijetu pitanje zaštite životne sredine je postalo pitanje opstanka planete, ne samo nacionalnih društava i ovo je pitanje veoma vrednovano unutar EU. Mislim da je to za nas veliki uspjeh, time još jednom pokazujemo da ostajemo vrlo čvrsto zemlja koja je predvodnik procesa EU integracija u regionu i vjerujemo da ćemo taj proces uspješno nastaviti u vremenu koje dolazi.

Izjava ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića nakon Međuvladine konferencije

Cijenim da je, nakon stupanja Crne Gore u NATO, ovo jedno od najozbiljnijih dostignuća administracije, makar u ovom mandatu. Cijenim da je ovo jedan ozbiljan uspjeh ne samo administracije već kompletne crnogorske javnosti i svih onih koji su učestvovali u ovom ozbiljnom poslu. Čeka nas ogroman posao na ispunjavanju svih zahtjeva i obaveza koje imamo otvaranjem poglavlja 27.

Ono što je jako važno je da sada vrlo jasan put. Dakle, do sada smo imali ozbiljan proces pregovora dok otvorimo pogalvlje, a sada imamo vrlo jasne smjernice. Ja računam da ćemo uz i tehničku i finansijsku pomoć i uz našu volju i snagu, vrlo brzo uspjeti da zatvorimo samo poglavlje.

meCrnogorski available languages

Top