>>>
> Finansije i investicije > Građevinska industrija u fokusu Poreske uprave CG

Građevinska industrija u fokusu Poreske uprave CG

meCrnogorski available languages

Saopštenje Poreske uprave Crne Gore: Građevinska industrija u fokusu naše pažnje

Poreska uprava priprema početak implementacije programa za obezbjeđenje poštovanja poreskih propisa od strane poreskih obveznika koji posluju u građevinskoj industriji. Program je zasnovan na pristupu tretmana poreskih obveznika na osnovu utvrđenog rizika, imajući u vidu da građevinska industrija, uz turizam i ugostiteljstvo, predstavlja vodeću privrednu granu u Crnoj Gori, koja posjeduje značajan potencijal za ekonomski i fiskalni rast, ali i koja nosi i značajne rizike vezane za poštovanje poreskih propisa.

construction site gradilište_webp građevinska gradjevinska industrija crna gora gradiliste pdv porezi poreska uprava dozvola građevinska
Analizom rizika koja se sprovodi u Poreskoj upravi utvrđeno je da jedan dio poreskih obveznika koji posluju u ovoj djelatnosti uredno prijavljuje i izmiruje poreske obaveze, ali i da postoje obveznici koji posluju u sivoj zoni, kako sa aspekta prijavljivanja radne snage, tako i u dijelu koji se odnosi na posjedovanje radnih i građevinskih dozvola, obrta gotovine, nabavke materijala i procjene vrijednosti zemljišta, zbog čega država gubi značajan dio poreskih prihoda.
U cilju povećanja stepena poreske discipline u ovoj oblasti program za poštovanje poreskih propisa obuhvataće niz aktivnosti, od informisanja i edukacije poreskih obveznika do kontrole i preduzimanja mjera prinudne naplate kod obveznika sa najvećim stepenom utvrđenog rizika. U posebnom fokusu pažnje Poreske uprave biće kontrola regularnosti poslovanja sa aspekta registracije djelatnosti, prijave zaposlenih i isplate zarada, korišćenja prava na povraćaj PDV kredita i raspolaganja novčanim sredstvima.
Očekuje se da će isti implementacija programa doprinijeti povećanju broja obveznika registrovanih u građevinskoj industriji, povećanju stepena dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa, ali i uspostavljanju kvalitetnijeg poslovnog ambijenta i sankcionisanju nelojalne konkurencije na tržištu u oblasti građevinarstva.

Upravljanje rizikom za poštovanje poreskih obveznika dio je pozitivne međunarodne prakse, a isti predviđa tretman obveznika prema pojedinačno utvrđenom riziku, omogućavajući da se inspekcijski nadzor i instrumenti prinudne naplate usmjere na obveznike s niskim stepenom poreske discipline, a da se urednim poreskim obveznicima pruži potrebna podrška kako bi što jednostavnije prijavili i izmirili dospjele poreske obaveze.

meCrnogorski available languages

Top