>>>
> Magazin > Menadžment > Budućnost poslova: 4 predviđanja

Budućnost poslova: 4 predviđanja

meCrnogorskienEnglish available languages

Written by Stephane Kasriel, CEO of Upwork

Stefan Kasirel, direktor Upwork-a, internet stranice za frilensere, imao je svoj osvrt na poslove i rad u budućnosti. Posebni faktori na budućnost poslova, prema njegovim riječima, imaće vještačka inteligencija i robotika, menadžment na nivou gradova/urbanih cjelina, frilensing i obrazovanje.

Cijelu analizu možete pronaći na našoj engleskoj verziji ovog teksta, a ovo su kratke crte njegovog predviđanja:

 

1. Vještačka inteligencija i robotika će stvoriti više poslova nego ukinuti radnih mjesta.

Dok se god odgovorno vodimo inovacijama, vještačka inteligencija (VI) i robotika mogu stvoriti više radnih mjesta nego što će ih ukinuti. To je i ideja Elona Muska, bivšeg izvršnog direktora kompanije Tesla Motors, koja proizvodi električne automobile. Svaka nova generacija se plašila mehanizacije, pa takav je slučaj i sa ,,milenijalcima”. Stoga, nema potrebe za pretjeranim strahom od “uspona mašina” koje donosi 4. industrijska revolucija. Ipak, i dalje ne možemo imati ideju kako će svijet izgledati kroz 30 godina.

2. Gradovi će se takmičiti među sobom u privlačenju novih talenata

Zapravo,urbane cjeline će voditi međusobne ratove u tome koji će više privući vrhunske talente. Privlačenje talenata će posebno zadesiti američke gradove, prema riječima direktora Amazona Džefa Bezosa. Rat za talente u buduće neće voditi kompanije među sobom, nego gradovi, jer će oni doprinositit razvoju društva i postavljati nove standarde na lokalnom, pa i na svjetskom nivou.

3. Većina radnika će (ne samo) u Americi  biti frilenseri kroz 10 godina

Danas su 57 miliona radnika, odnosno 36% radne snage u Americi – frilanseri. Do 2027. godine, taj broj će preći 50%, a taj prag je prešla generacija ,,milenijalaca”.

4. Obrazovanje će preliti čašu

Karisel smatra da je obrazovni sistem urušen, i da se buduće generacije ne spremaju za njihova radna mjesta kako će izgledati u bliskoj budućnosti (ili čak – današnjici).Jednostavno, neophodno je takvo istraživačko obrazovanje koje će držati korak sa potrebama traženih sposobnosti i vještina na tržištu rada.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top