>>>
> Biznis > Crnogorci iz Južne Amerike uspješni u biznisu

Crnogorci iz Južne Amerike uspješni u biznisu

meCrnogorski available languages

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priredio je radni ručak za grupu biznismena iz Južne Amerike, potomaka crnogorskih iseljenika, koji borave u posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik im je poželio dobrodošlicu, kako je kazao, u njihovu Crnu Goru, ističući zadovoljstvo prilikom za susret, i sve intezivnijom komunikacijom sa dijasporom u Južnoj Americi. Podsjetivši na dirljive susrete tokom njegove posjete Argentini i Paragvaju, ocijenio je da su ti susreti, kao i ovaj u Podgorici, izraz i potvrda dobrog odnosa koji država pokazuje prema svom iseljeništvu. To je i jedna od najvrednijih tekovina nezavisne Crne Gore, novi i odgovorniji odnos države prema iseljenicima, poručio je on. Uz uvjerenje da će se te veze i dalje unapređivati, istakao je zadovoljstvo interesovanjem biznis zajednice na čelu sa jednim od najuspješnijih potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi Federikom Tomaševićem, koji je uradio mnogo na animiranju članova crnogorske zajednice za potencijalna ulaganja u našu zemlju. Crnogorci su se pokazali uspješnim u biznisu u zemljama Južne Amerike, kao i njihovi potomci

Iako se ne odričemo tradicije, posvećeno radimo na evropeizaciji crnogorskog društva i podizanju kvaliteta života građana, u cilju vraćanja Crne Gore njenoj evropskoj kući, rekao je Đukanović. Crnoj Gori, članici NATO i lideru u evropskim integracijama, potrebni su kredibilni investitori, koji će je obogatiti znanjem i novim standardima, kazao je on. No prije svega, interes države je da sačuva komunikaciju sa svojim iseljeništvom i da oni Crnu Goru osjećaju svojom kućom u koju će često i rado dolaziti.

Vlasnik najveće banke u Argentini, Paragvaju i Urugvaju, Federiko Tomašević posebno je zahvalio predsjedniku Đukanoviću za obnovljeni kontakt sa dijasporom u njegovoj zemlji kao i visokom nivou pažnje tokom susreta koji su imali u Crnoj Gori protekla dva dana. Ovu posjetu cijeni značajnom jer se vraćaju zemlji đedova i prađedova, koja je danas neuporedivo bolja nego što je bila, kazao je Tomašević. Posebno raduje razvoj Crne Gore koji je brži i u odnosu na neke evropske države, poručio je on, i istakao da ima i emotivni motiv da ulaže u zemlju koja je u mnogim aspektima, prije svega finansijskom i preduzetničkom, naprednija od onih iz kojih dolaze.

Poznati vlasnik lanca hotela iz Paragvaja Branko Vučković ocijenio je da je Crna Gora bila sakriveni biser o kojem se nije mnogo znalo, koja pored izuzetne prirode ima i sposobne ljude koji je mogu učiniti najprestižnijoim destinacijom. On je kazao da je impresioniran postignućima koje su Crnogorci ostvarili, jer je ovdje bio prije 35 godina, koja je ponosno i dostojanstveno stala na noge prebrodivši sve krize koje su je potresale i obavezao se da će raditi na kulturnom povezivanju i snaženju turizma. Ugledni bankar i ragbi trener Arijel Radović prepoznao je značajne potencijale za ulaganja u razvoj tog sporta i druge biznis potencijale. Marta Martinović, potomak revolucionara Krsta Martinovića iz Bajica, sa zavidnim iskustvom u Nacionalnoj komisiji za nuklearnu energiju Brazila posebno je zainteresovana za saradnju u oblasti industrije.

U grupi biznismena koji su posjetili Crnu Goru nakon prošlogodišnjeg boravka predsjednika Mila Đukanovića u Južnoj Americi bili su i Matijas Pejušković, hotelijer i suvlasnik jedne od najvećih kompanija u regionu za organizaciju koncerata i događaja, kao i producentske kuće, Guillermo (Giljermo) Radović arhitekta, Mery Cosulich (Kozulič), vlasnica hotela, Marko Pejušković, vlasnik velike producentske kuće i Federico Larruy ( Popović) ugledni građevinar.

meCrnogorski available languages

Top