>>>
> Magazin > Menadžment > CoVID19 > Koronavirus u Crnoj Gori pod kontrolom, ali najteže tek predstoji

Koronavirus u Crnoj Gori pod kontrolom, ali najteže tek predstoji

meCrnogorskienEnglish available languages

Koronavirus u Crnoj Gori pod kontrolom, ali najteže tek predstoji – Predsjednik Vlade Duško Marković
Premijer Marković: Crna Gora vlada situacijom u vezi sa koronavirusom, ali najteže tek predstoji, potrebna je gvozdena disciplina svakog od nas
Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas građanima Crne Gore da naša zemlja za sada zahvaljujući naporima i složnom djelovanju i požrtvovanju vlada situacijom u vezi sa koronavirusom, ali da najteži dani tek predstoje te je stoga potrebna čvrsta disciplina i poštovanje naredbi i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.
„Posljednji podaci Instituta za javno zdravlje opominju i već smo dohvatili visok broj od blizu 90 potvrđenih slučajeva. Iako Crna Gora zasada vlada situacijom, jasno je da nam tek predstoje najveći izazovi. U sedmicama koje su pred nama – moramo djelovati još odlučnije, još bolje i još snažnije. Institucije rade veoma posvećeno i organizovano, zdravstveni sistem se sprema za odsudnu bitku da očuva zdravlje i živote naših građana. Ali, sve ovo neće biti dovoljno ako ne nastavimo da bez izuzetka poštujemo naredbe i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela, i ne obezbijedimo gvozdenu disciplinu svakoga od nas“ – kazao je predsjednik Vlade.
Premijer Duško Marković je kazao da ćemo oboljele liječiti, ali da epidemiju moramo zaustaviti, a za to je neophodna odgovornost građana.
Događaji u Tuzima, sa rapidnim i progresivnim prenošenjem virusa od samo jednog inicijalno zaraženog, potvrdili su opravdanost odluka o nužnosti izolacije i karantina. Ovu priliku koristim da još jednom pozdravim spremnost građana Tuzi da slijede odluke državnih vlasti. U Crnoj Gori ima 620 hiljada stanovnika. Hoćemo da nas ima više a ne manje, i zbog toga će Vlada dosljedno obezbijediti sprovođenje svih naredbi i mjera kako ne bismo ugrozili pravo na zdrav život i budućnost naših građana. Naše šanse da savladamo Koronavirus i iz globalne pandemije iziđemo sa što manje posljedica jednako zavise od vas koliko i od zdravstvenog sistema i njegove opremljenosti. Zbog toga nema arbitriranja o tome šta možemo a šta ne možemo, i da li su običaji i tradicija, bili oni svjetovni ili vjerski, iznad prava na život i zdravlje nacije“ – rekao je premijer Marković.
Predsjednik Vlade je rekao da je jučerašnja isporuka 3,5 tone donirane medicinske opreme događaj koji ohrabruje, i da se dodatna pomoć očekuje narednih dana.
„Drugog aprila stiže posebna isporuka opreme koju je naručila i platila naša država u vrijednosti od 2 miliona dolara. Paralelno, Evropska unija je podržala Crnu Goru sa 3 miliona eura direktne pomoći za hitnu nabavku medicinske opreme. Dakle, nema više brige da li imamo i hoćemo li imati dovoljno opreme za naš zdravstveni sistem, ali i za sve ostale službe koje su svakodnevno izložene rizicima i opsnostima. Pored toga, naša zemlja pokazuje još jednu veliku vrlinu. Solidarnost je ono po čemu se prepoznaje današnja Crna Gora. O tome najbolje svjedoči iznos od oko 5 miliona eura do danas uplaćenih od građana, domaćih i stranih kompanija, udruženja, opština, donatorskih agencija i naše dijaspore. Svi mi smo im zahvalni na podršci“ – kazao je u obraćanju građanima Crne Gore predsjednik Vlade.
Premijer Duško Marković se posebno obratio poslodavcima pozvavši ih da sačuvaju ljude.

Duško Marković - obraćanje javnosti (29.03.2020.)

„Sve ekonomije na svijetu su bez izuzetka ugrožene pa i naša, ali država ima snagu i potencijal, finansijski i institucionalni, da osigura zaštitu i sigurnost svakom građaninu i njegovoj porodici. Vlada radi na novom paketu podrške građanima i privredi. Zbog toga imam poruku za sve poslodavce: Uzdržite se od otpuštanja radnika, sačuvajte naše zaposlene. Čuvajući zaposlenog, čuvamo čovjeka kao najvredniji resurs“ – kazao je premijer.
Registrujem brojne strahove pa i nezadovoljstva, razumijem ih – kazao je predsjednik Vlade i dodao da ovo nije vrijeme za prigovore nego za rad i pregalaštvo, i da se to pokazalo djelotvornim i uspješnim u izazovnim danima i sedmicama iza nas.
„Naravno, kao i u svakom vremenu, ima onih koji sa osmatračnice, izdignuti od realnih problema, slažu minuse. Poručiću – ovo nije momenat za njih. I nećemo im se obazirati, jer je vrijeme za rad i posvećenost“ – rekao je predsjednik Marković.

Premijer je istakao one koji su u ovom vremenu podnijeli najveći teret: Državni organi, institucije i ustanove funkcionišu udruženo, nikad bolje i efikasnije. Hvala svima koji su na prvoj liniji odbrane od nevidljivog neprijatelja: našim ljekarima i zdravstvenim radnicima; državnoj administraciji; policiji i vojsci; službama bezbjednosti; inspekcijskim organima; lokalnim i komunalnim službama; zaposlenima u trgovini i apotekama; pripadnicima Crvenog krsta; poštanskim radnicima i volonterima. A danas i posebno prosvjetnim radnicima koji uspješno realizuju nastavu na daljinu. Ovo je najbolji primjer da imamo potencijal i kapacitet da uradimo i ono sto nikada nijesmo radili“ – rekao je premijer Duško Marković.
Predsjednik Vlade Crne Gore je na kraju obraćanja rekao da bezmalo čitav svijet pa i stručna javnost cijeni kako je mala Crna Gora reagovala i kako se odupire ovoj globalnoj prijetnji.
„Uspijevamo samo zato što smo se ujedinili, što je priliku dobio naš individualni i stručni potencijal, što je empatija jedina politika koja je sada važna. Ovo je vrijeme za sve naše vrijednosti, za jednostavnog čovjeka, požrtvovanog i vrijednog. Čovjeka koji radi za svoje dobro i dobro svoje države. Nastavimo jako i složno za zdravlje i život naših najbližih, do potpune pobjede. Da je vječna Crna Gora“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković u obraćanju javnosti.

 

Koronavirus u Crnoj Gori pod kontrolom, ali najteže tek predstoji Koronavirus u Crnoj Gori pod kontrolom, ali najteže tek predstoji

meCrnogorskienEnglish available languages

Top