>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Kako će kružna ekonomija izgledati 2030

Kako će kružna ekonomija izgledati 2030

meCrnogorskienEnglish available languages

kružna ekonomija 2030

Kako Leanne Kemp, CEO Everledgera, vidi svijet kroz samo 10 godina – Kako će kružna ekonomija izgledati 2030

Već do 2030. godine, mogli bismo da živimo u globalnoj kružnoj ekonomiji (alt. naziv: ciklična/cirkularna privreda) , koja bi bila međunarodno transparentna. Ovaj otvoreni način razmišljanja oslobađa povjerenje u svjetskim distributivnim lancima, što podržava veću transparentost i kontrolu nad odgovornim izvorima. Imamo etičke i održive kružne distributivne lance u kojima se nagrada dijeli pošteno, od lokalnih zajednica i proizvođača do krajnjeg potrošača i šire.

Tehnologije četvrte industrijske revolucije kao što su blockchain, vještačka inteligencija (AI), internet stvari (IoT) and nanotehnologija pomažu u olakšavanju praćenja kritičnih metala i minerala od rude do potrošača. Ovakva transparetnost najavljuje “novu normalu” u kojoj se sirovine koje koristimo za proizvodnju i izgradnju mogu da se prate od njihovog vađenja iz nalazišta do prve upotrebe, ponovne proizvodnje, eventualne dekonstrukcije i ponovne upotrebe.

kružna ekonomija – grafik
U 2030. godini niko ne bi trebalo više da govori o nekoj posebnoj ekonomiji koja se ranije zvala “kružna” ekonoma, već samo o “ekonomiji”.već su učinjeni čvrsti koraci povećanja društvenog prosperiteta, smanjenje zavisnosti od prirodnih materijala i energije. Sa podozrenjem se gleda na period 2010-2020 kada je svjetska ekonomija zavisila od eksploatacije sirovina, koje nikada nijesu bile reciklirane i vraćene u ponovnu upotrebu ekonomiji.

Prelazak u novu eru

Ljudi će u 2030. godini predlagati inicijative koje su pokrenute kako bi se pokrenula akcija prema neutralne emisije CO2 iz teške industrije i transporta. Poboljšanja održivih lanaca za snabdijevanje baterijama omogućiće saobraćajnoj j i elektro-energetskoj industriji da smanje emisije za 30%, vraćajući ekonomije na put da ispune ciljeve Pariškog sporazuma.

Gledajući unazad, nekoliko kategorija koristilo je više vizije naših političara i poduzetnika nego industrije baterija. Revolucija koja se koristi putem ćelija stvorila je 10 miliona radnih mjesta, dodala 150 milijardi dolara globalnoj ekonomiji i osigurala struju za 600 miliona ljudi.

Nagli troškovi tehnologije stvorili su velike prilike za smanjenje otpada. Internet stvari počeo je pratiti vrijedne i materijale mnogo jeftinije nego ranije, radikalno povećavajući mogućnosti za povrat tih proizvoda.

Počeli smo sa reintegracijom ekonomije u ekosistem naše planete očuvanjem i povećanjem prirodnog kapitala kao nikad do sada. Fokusirali smo se na prikupljanje veće vrijednosti postojeće infrastrukture i „projektiranje“ uticaja zagađenja, klimatskih promjena, toksina i zagušenja.

Vreliki lanci vrijednosti konačno su započeli sa „sistemskim pristupom“ kako upravljaju materijalima i otpadom, prepoznajući da je rezultat jedne kompanije ulaz drugog. I pogodite šta – novac se od toga može zaraditi.

Gradovi i vlade su pokrenule novi način razmišljanja

Pokret mladih je posdizao svijest i bori se za akciju, a sa druge strane postižu se brojni proboji u tehnologiji koji su bili nezamislivi 2020. godine. Vlasti megaregiona kao što su Šangaj, Njujork, Bombaj, Brizbejn se takmiče i igraju aktivnu ulogu umjesto da čekaju na korporativne investicije. Javni sektor i donosioci politika utiču na pokretanje investicija, javnog prevoza, zoniranja, građevinskim standardima i poljoprivrednim subvencijama. Nacionalne i lokalne vlade mogu da utiču na ishode unutar svojih sistema. Urbano planiranje, sistemi mobilnosti građana i prehrambena industrija doprinijeli su efikasnoj integraciji tehnologija, čime se izbjegava rizik masovnog strukturnog otpada. Privatni sektor nije smio da ostavi javni sektor iza sebe! Uspostavljena su ispravna pravila za očuvanje radnih mjesta i otvaranja novih. Obnova proizvoda uticala je na preusmjeravanje sredstava na obnovljivim i održivim izvorima i podsticanje upotrebe radne snage.

Zakucavanje otpadaka – kružna ekonomija

Ono što je značajno je da su vlade preooznale prijetnju povratnog dejstva kružne ekonomije. Kružna tehnologija snižava cijene proizvodnje, što predstavlja dobru vijest. Kako se cijene smanjuju, potrošači teže koriste individualni prevoz, prostor i hranu. Dugim riječima, što stvari manje koštaju, to ih više želimo koristiti i trošiti. Kreatori politika djelovali su brzo kako bi izbjegli potencijalni rikošet životne sredine, koji se prouzrokuje povećanim standardom.

Nacionalne države integrišu nove tehnologije u poslovne modele svojih ekonomija kako bi maksimizirali vrijednost koja se izvlači iz zaliha imovine i materijala. Umjesto da postanu zarđali gradovi duhova, gradovi postaju zeleniji i samodovoljna mjesta za život svojih građana. Novi poslovni model se bavi strukturnim otpadom iz mobilnosti, hrane i zgrada, te stvara nove odluke potrošača. Povećanjem iskorištenosti i dužim životnim vijekom zajednice mogu da ostvare značajan ekonomski napredak sa što manje negativnih učinaka.

Regulatori su prestali tretirati otpad kao opasnost za životnu sredinu, već ga tretiraju kao izvor vrijednih materijala i proizvoda. Smanjene su administrativne i pravne prepreke za redizajn, oporavak, ponovnu upotrebu i trgovanje. Gradske vlasti preuzele su ulogu u integrisanju skrivenih troškova poput ugljen dioksida i zagušenja u vrijednost životne infrastrukture i usluga. Sada su komponente unaprijeđene ili ponovo proizvedene jer je to puno lakše i jeftinije (a i manje sramotno) od bacanja.

Jedva čekamo 2030. godinu. U našoj viziji, dijelićemo ekonomiju koja je obnovljiva i održiva, koja čuva prirodni sistem i povećava dobit tokom vremena, koja stvara prospeirtet. Tako se podspješuje rast stvaranjem vee vrijednosti postojeće infrastrukture i postojećih proizvoda.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top